Schoolboerderij

Onze dieren en tuin

Onze dieren

Leren is voor onze school de belangrijkste opdracht. Maar voor ons moet dat niet in een koude schoolfabriek. Kinderen leren het makkelijkst in warme, menselijke verbondenheid. Voor ons betekent dat: in één klank, of liever, in samenklank met de natuur.

Samen verzorgen we de dieren. Elke week een andere klas. Op een schooljaar komt elke klas 2 à 3 keer aan de beurt. De dieren worden dan gevoederd en krijgen vers water. Die week nemen de kinderen best laarzen mee, zodat ze ongehinderd in de hokken kunnen werken.

Ook tijdens de middagpauze wordt er onder begeleiding van meester Hans en/of meester Dennis bij de dieren gewerkt. Kinderen kunnen vrijwillig deelnemen. Hier gaat men dan een stapje verder… Bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts, hoefsmid, stallen uitmesten, zelf verzorgen van de hoeven,….
Alle klassen hebben ook een moestuintje in de nieuwe school!
Niet dat er geen onkruid zal groeien, niet dat alle paadjes er loodrecht zullen lopen …
Verse mest wordt ons dankbaar geleverd door de dieren in ruil voor onze eigen gekweekte voedergewassen, groenten en planten allerlei.

En natuurlijk zitten buiten het werken/ontspannen in onze schoolboerderij en in onze moestuin, een massa mogelijkheden om ook de didactische toer op te gaan.

Er wordt heel wat geleerd over dieren, planten, vijvertoestanden, padden- en kikkertrek … En niet alleen “verstandelijk” geleerd: buiten kennis en vaardigheden, worden heel wat goede gewoonten (attitudes) bijgebracht. Hoe omgaan met dieren? Ze op een goede manier oppakken, ze verplaatsen, … Er mag echt geaaid, geknuffeld en getroeteld worden. Samen leren zorg dragen voor…!

Dat dit hele natuurlijke gebeuren, van kinderen die werken in de tuin of zorgen voor de dieren, niet zó natuurlijk is in een stadsmilieu … leert ons de ervaring. Dit kan alleen omdat een hele schoolgemeenschap zich hiervoor inzet.
En dat gebeurt dan ook!

Project

Dit project wordt gerealiseerd en gecofinancierd in het kader van het project “Inrichting volkstuinen 2014”, in opdracht van de Vlaamse Regering.Combilogo VLM VO groen

Onze moestuin

Denk aan laarzen bij regenweer.